Kun je nog wel hypotheek krijgen als starter?

Huizen Amsterdam

Stel, je bent een jonge professional die net is begonnen met werken. Na jaren van studeren en dromen over een eigen plekje, kom je tot de ontdekking dat de huizenmarkt niet meer is wat het geweest is. Met stijgende prijzen vraag je je af: kun ik nog wel een hypotheek berekenen die past bij mijn starterssalaris? In deze blog duiken we in het avontuur van hypotheken voor starters. Ik neem je mee door de jungle van cijfers en geef handige tips om jouw droomwoning toch binnen handbereik te krijgen.

Weet waarvoor je spaart

Het starten op de huizenmarkt begint met het stellen van realistische doelen. Hoeveel spaargeld heb ik nodig? Wat kan ik maximaal lenen? Deze vragen zijn cruciaal voordat jij zelfs maar gaat kijken naar potentiële woningen. Het bepalen van jouw budget is stap één en hier komt vaak al een eerste confrontatie met de realiteit om de hoek kijken. Begin dus tijdig met sparen, want hoe groter jouw eigen inleg, des te aantrekkelijker word jij voor banken en andere hypotheekverstrekkers zoals Univé.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Eén lichtpuntje voor ons starters is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan net dat steuntje in de rug zijn waardoor een hypotheek verstrekker meer zekerheid heeft en dus bereid is om jou als starter net wat meer te lenen tegen lagere risico's en rentes. Maar onthoud goed: ook aan NHG hangt een prijskaartje, dus reken uit of dit op lange termijn echt voordelig voor jou uitpakt.

Kijk verder dan grote steden

Grote kans dat wanneer jullie denken aan jullie eerste huisje, dit zich bevindt in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam. Helaas moeten we soms onze droom even aanpassen aan onze realiteit. Kijk daarom eens buiten deze populaire gebiedjes; misschien vind je goud in verrassende hoeken! Vaak zijn er gemeentelijke regelingen of subsidies beschikbaar voor starters die elders willen kopen – iets dat zomaar eens heel gunstig kan uitpakken!

Flexibele instelling = sleutel tot succes

Tenslotte wil ik benadrukken: blijf flexibel! Misschien moet jouw ideale plaatje er uiteindelijk iets anders uitzien dan gehoopt… En weet je wat? Dat geeft helemaal niets! Een appartement kopen kan ook heel fijn zijn als tussendoor stap richting dat ultieme droomhuis – het biedt zelfstandigheid én bouwt kapitaal op.

Dus ja, ondanks alle hordes kunnen wij als starters absoluut nog steeds onze plek vinden op de huizenmarkt – mits goed geïnformeerd en bereid om hier en daar water bij de wijn te doen.


Huizen Amsterdam