Verschillende soorten haagplanten om uit te kiezen

haagplanten

Wil je liever een haag dan een ongezellige schutting? Je bent niet de enige! Je kunt haagplanten namelijk heel goed gebruiken om privacy te realiseren op een gezellige manier. Want groen om je heen is beter voor je en leuker om tegenaan te kijken dan een houten schutting of muur van steen. Er zijn bovendien letterlijk honderden haagplanten om uit te kiezen met allen eigen kenmerken. Een aantal zaken waar je op moet letten worden hier toegelicht.

haagplanten

Winterhard: belangrijk in Nederland

Winterhard betekent hoe goed een plant tegen de winter kan. Het is een manier om aan te geven of vrieskou dodelijk is voor een plant. Ook wordt er dan altijd even gekeken naar of de plant in de winter zijn bladeren verliest of niet. Er zijn namelijk soorten die de hele winter lang groen blijven en dat is prettig als je ook in de winter privacy wil. Andere soorten verliezen geheel of gedeeltelijk hun blad. 

haagplanten

Snoeien en onderhoud

Daarnaast is het bij het kiezen van een haagplant belangrijk om te bestuderen hoeveel onderhoud ze nodig hebben. De ene plant is de andere niet. Er zijn bijvoorbeeld veel planten die je slechts een of tweemaal per jaar hoeft te snoeien. Dat is handig voor iedereen die geen groene vingers heeft of gewoon geen plezier haalt uit tuinieren. Daarnaast moet je ook kijken naar hoe hard een plant groeit en hoe groot je wil dat hij wordt. Want als de plant eenmaal dat punt heeft bereikt dan moet je dus misschien vaker snoeien.