Vloerverwarming op houten vloer, is dat mogelijk?

"interior empty house with wooden floor, kitchen"

Vloerverwarming in huis is een uitstekend idee, maar is vloerverwarming op houten vloer mogelijk? Jazeker, het is mogelijk om vloerverwarming en een houten vloer te combineren. Echter, is niet ieder soort houten vloer hiervoor geschikt. Ben jij benieuwd naar welke houten vloeren je met een vloerverwarmingssysteem kunt combineren? Lees dan verder! Ook vertellen we je waarom vloerverwarming op houten vloer zo geliefd is.

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van radiatoren. Om te beginnen is de vloerverwarming over het gehele vloeroppervlak verspreid. Hierdoor wordt de warmte goed verdeeld over de ruimte. Warme lucht stijgt bovendien op, waardoor je een ruimte ook zeer efficiënt kunt verwarmen via de vloer. Een warme vloer is bovendien heerlijk als je met blote voeten in huis loopt, zeker in de kouder wintermaanden. Vloerverwarming zal je huis ook meer waard maken. Wie wil er nu immers niet in een woning met vloerverwarming wonen?

Waarom een houten vloer?

Dat vloerverwarming populair is, is dus niet gek. Alleen waarom wil men nu zo vaak vloerverwarming op houten vloer? Ook dat is eenvoudig te verklaren. De houten vloer is namelijk een vloer met een zeer fraaie en unieke uitstraling. Omdat hout een natuurlijk product is, zal geen enkele houten vloer hetzelfde zijn. Hout zorgt voor een warme sfeer in huis. Als je woonkamer nog vrij kaal oogt, dan kan het bijvoorbeeld een uitstekend idee zijn om een houten vloer te laten plaatsen. Bovendien is hout ook een stevig materiaal, waardoor je vloer vele jaren lang mee kan gaan.

Met vloerverwarming op houten vloer combineer je dus een prachtige uitstraling met veel comfort. Geen wonder dat veel mensen zich afvragen of dit tot de mogelijkheden behoort.

Vloerverwarming op houten vloer

Wil jij graag vloerverwarming op houten vloer? Dan is het belangrijk dat je voor het juiste type vloer kiest. De vloer kan niet zwevend gelegd worden, maar moet verlijmd worden. Zou de vloer wel zwevend gelegd worden, dan zou de warmte onbedoeld onder de vloer opgeslagen kunnen worden. We willen echter dat de warmte naar boven je kamer in stijgt. Om daarvoor te zorgen moet de vloer dus verlijmd worden. Er kan niet zomaar een massief houten vloer bovenop vloerverwarming gelegd worden. Dit type houten vloer is hier minder voor geschikt. Lamelparket is wél een goede optie voor vloerverwarming op houten vloer.

Is alleen de houtlook voldoende?

Hoeft de vloer wat jou betreft geen echt hout te bevatten, maar wil je graag die houtlook? Dan kun je in plaats van vloerverwarming op houten vloer ook voor een pvc-vloer gaan. Pvc is zeer geschikt voor bovenop een vloerverwarmingssysteem. PVC heeft bovendien ook een aantal gunstige eigenschappen. Zo maakt het geen geluid als je erop loopt en is PVC eenvoudig in delen te vervangen.

Mocht je toch echt hout in je vloer willen, dan kun je het best voor lamelparket gaan. Twijfel je welk type vloer de beste keuze voor je is? Dan raden we je aan om de vloeren eens goed met elkaar te vergelijken. En dat kan je het beste doen bij Vloer & Raamdecor!