Zo check je of je dak voldoende draagkracht heeft voor een sedum dak

Een sedumdak, ook wel groendak genoemd, is een dak dat bedekt is met planten, zoals sedum planten. Het biedt vele voordelen, zoals isolatie, vermindering van regenwaterafvoer en het bevorderen van biodiversiteit. Voordat je een sedumdak aanlegt, is het belangrijk om te controleren of je dak voldoende draagkracht heeft om het extra gewicht te kunnen dragen.Zo check je of je dak voldoende draagkracht heeft voor een sedum dak

  1. Raadpleeg bouwtekeningen en specificaties: Zoek de bouwtekeningen van je huis op, waarin de oorspronkelijke constructie en belasting limieten van het dak kunnen worden vermeld. Controleer of het dak ontworpen is om extra gewicht te dragen, zoals een sedumdak.
  2. Raadpleeg een constructeur: Als je geen toegang hebt tot bouwtekeningen of als je twijfels hebt over de draagkracht van je dak, is het raadzaam om een constructeur in te schakelen. Een constructeur kan de structuur van je dak beoordelen en berekenen of het voldoende draagkracht heeft voor een sedumdak. Ze kunnen ook advies geven over eventuele versterkingen die nodig zijn.
  3. Controleer de dakconstructie: Ga het dak op en controleer de dakconstructie. Let op tekenen van verzwakte of beschadigde balken, scheuren, doorbuigingen of andere structurele problemen. Als je problemen opmerkt, is het belangrijk om deze eerst aan te pakken voordat je een sedumdak overweegt.
  4. Gewichtsberekening: Het gewicht van een sedumdak varieert afhankelijk van de dikte van de substraatlaag, het type sedumplanten en het vochtgehalte van het groendak. Over het algemeen kan een sedumdak ongeveer 60 tot 150 kg per vierkante meter wegen. Vermenigvuldig het geschatte gewicht per vierkante meter met het totale oppervlakte van je dak om het totale gewicht te berekenen.
  5. Vergelijk met de draagcapaciteit: Vergelijk het geschatte totale gewicht van het sedumdak met de draagcapaciteit van je dak, zoals vermeld in de bouwtekeningen of zoals beoordeeld door een constructeur. De draagcapaciteit van een dak wordt meestal uitgedrukt in kilogram per vierkante meter (kg/m²).

Controleren van de draagkracht

Het controleren van de draagkracht van je dak is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het veilig is om een sedumdak te installeren. Door de hulp in te roepen van professionals en de nodige berekeningen uit. Bij De Dakvergroeners  helpen ze je graag verder van het controleren van je sedumdak.